fbpixel
Betaalbaarheid koopwoning 2021

BLOG

Betaalbaarheid koopwoning verbetert licht in 2021, woningprijzen omlaag

ING: Betaalbaarheid koopwoning verbetert licht in 2021, woningprijzen omlaag

https://www.vastgoedactueel.nl/ing-betaalbaarheid-koopwoning-verbetert-licht-in-2021-woningprijzen-omlaag/

Bron : Vastgoed Actueel 
 

Datum: 16-04-2021

svg icon arrow left Lees meer

DE MENING VAN DE IMMO POINT MAKELAAR(S)

Algemeen:

De eerdere voorspellingen door financiële instellingen en/of experten dat vastgoed in waarde zou dalen de afgelopen 10 jaar, is een foute inschatting geweest. Ook voor de eerste 3 maanden van 2021 merken de Immo Point Makelaars geen enkele indicatie van prijsdalingen (buiten de in de eerder vermelde blogs rond een bepaald type vastgoed : Coronacrisis: wat met de verkoopwaarde van uw woning? (immopoint.be)).
Er blijft algemeen veel vraag naar verschillende type vastgoed.  Hier overtreft de vraag ruimschots het aanbod en doet de economische wetmatigheid zijn ding wat leidt tot hogere vraagprijzen en snelle verkopen.

Hypotheeklast:

Op dit moment stellen De Immo Point Makelaars wel opwaartse schommelingen naar intrestvoeten vast. Momenteel heeft dit weinig impact op de kandidaat kopers daar we vooral een verschuiving vaststellen in budgetten. Corona heeft de groep kopers die meer belang hechten aan de aankoop van een woning vergroot. Tevens tast men dieper in de buidel en worden de budgetten verhoogd of verschoven om dit te realiseren. 

Neerwaartse beleggers vraag: 

Door de beurscorrectie verleden jaar, de 6% regel in tal van nieuwbouwprojecten die wij in portefeuille hebben, is er vandaag een verhoogde vraag van beleggers naar het juiste vastgoed. Waar vroeger enkel appartementen in aanmerking kwamen, zien wij nu ook een verhoogde vraag naar gesloten en halfopen bebouwingen als investeringsvastgoed.

Woningmarkt koelt af: 

De afkoeling van de markt zit momenteel in het aanbod niet aan de vraagzijde. We merken tal van kandidaten die naarstig op zoek zijn naar het vastgoed van hun dromen, maar slechts een beperkt aanbod vinden. Dit fenomeen onderstreept nogmaals het economische spel van vraag en aanbod alsook de impact op de prijzen. Wij zien dit onevenwicht toch nog een tijd aanwezig in de markt.

Conclusie : 

De Immo Point Makelaars zien ook in 2021 geen prijsdaling plaatsvinden omwille van : 

  • De vraag nog steeds groter is dan het aanbod
  • Grondprijzen zullen blijven stijgen door schaarste en nieuwe beleidsmaatregelen
  • Gezinnen die meer belang hechten aan wonen en hiervoor meer budget over hebben of bereid zijn om bestaande budgetten te verschuiven naar wonen
  • De hypotheekrente nog steeds laag is en punt van hierboven de bovenhand neemt bij een relatief kleine rentestijging
  • Nieuwe manieren van werken en thuiswerken een ander behoeftepatroon met zich meebrengt. Ook na Corona geloven wij dat dit structureel zal blijven
  • Corona zet de supply chain van verschillende sectoren onder druk met een prijsstijging als gevolg (bouwmaterialen). 
  • Ook de aankoop van een 2de verblijf piekt en heel wat Vlamingen ook de Ardennen ontdekt hebben. 1 op de 3 kopers is daar momenteel een Vlaming

Happy to connect, share and help !

Het Immo Point Network Team.

Wie is het Immo Point Network Team:
Immo Point is sinds 1996 actief en heeft een netwerk van 20 kantoren in de provincie Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Wij bemiddelen bij verkoop en verhuur van residentieel en commercieel vastgoed en nieuwbouwprojecten. Wij geloven in de kracht van een netwerk, delen van kennis, professionalisme, schaalbare investeringen, samenwerken, de juiste spirit én een sterk merk als antwoord op de uitdagingen van morgen.

De inhoud van dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door een interne bevraging en input van 6 Immo Point kantoren en hun zaakvoerders: 
Immo Point Vastgoed – Immo Point Vandaele – Immo Point Lahuis – Immo Point Topo – Immo Point DCS - Immo Point Noordrand

Contact en reacties: 
network@immopoint.be 

svg icon arrow down Deel dit bericht
svg icon arrow left 0verzicht Volgend bericht svg icon arrow right svg icon arrow left Vorige bericht

Lees ook volgende artikelsimage

BLOG

Wat is een hypotheek en hoe lang blijft deze staan op je huis?


Datum: 30-08-2023

svg icon plus
image

BLOG

Evolutie op de vastgoedmarkt 2023


Datum: 28-06-2023

svg icon plus
image

BLOG

Het conformiteitsattest onder de loep


Datum: 31-05-2023

svg icon plus
image
image