fbpixel

NIEUWS

Coronacrisis: wat met de verkoopwaarde van uw woning?

De verspreiding van het coronavirus beïnvloedt niet alleen het openbare leven: ook de vastgoedsector in ons land ondervindt er negatieve gevolgen van. Meer en meer bouwwerven liggen stil, makelaars doen geen huisbezoeken meer en zelfs het ondertekenen van de nodige documenten verloopt stroef. Maar welk effect heeft dat op de prijs van je woning?

Lees het hier.

 

Bron : Livios 20/03/2020
 

Datum: 15-04-2020

svg icon arrow left Lees meer

DE MENING VAN DE IMMO POINT MAKELAAR(S)

Algemeen:

Gezien er in de huidige marktcontext en wetgeving geen nieuwe dossier meer opgestart mogen worden, ervaren de Immo Point Makelaars slechts sinds deze week een algemene terugval van hun activiteiten. Verleden week zijn de nog lopende dossier op een digitale manier conform de wetgeving kunnen verleden worden met respect van alle gezondheidsmaatregelen.  Sterker nog, de digitale mogelijkheden hebben het fysieke contact vermeden. 

Duurtijd van de crisis versus verkoopwaarde :

De Immo Point makelaars zijn unaniem (maar hebben geen glazen bol en kunnen de toekomst niet voorspellen) dat indien de activiteitenstop van korte duur is (tot mei 2020) de impact op de verkoopwaarde van het vastgoed weinig tot geen invloed zal uitoefenen op het grootste segment van de markt. Misschien zal er een uitzondering plaatsvinden bij die verkoper die op zeer korte termijn (enkele dagen) moet verkopen en door de crisisperiode kostbare tijd heeft verloren.
Indien de coronacrisis langer zou aanhouden hebben we andere scenario’s voor ogen waar bijkomende externe factoren een invloed op de verkoopwaarde van vastgoed een neerwaartse trend zou kunnen inhouden.  Hier spreken we dan over termijnen tot het einde 2020 met banenverlies, faillissementen, depressie, … We blijven echter optimistisch dat dit doemscenario niet aan de orde is. We refereren tevens naar de bankencrisis in 2008 waarin gebleken is dat vastgoed een veilige thuishaven is als spaarpot of investering en hier relatief ongeschonden uit de crisis is gekomen (in België).   

Kredietenaanvraag als barometer : 

Uit interne bronnen (2 Immo Point Makelaars zijn ook bankiers en verzekeraars : Immo Point Verhoeven – Immo Point Vleugels) blijkt dat tot op heden de kredietaanvragen en dossiers nog op volle toeren lopen en er momenteel geen sprake is van een terugval. Uiteraard zal dit in de komende weken wel gebeuren, daar er geen bezoeken of verkopen meer zullen geschieden. Ander lichtpunt dat wij momenteel zien is dat lenen voor het verwerven van vastgoed nog nooit zo goedkoop is geweest.  De aankoop van een vastgoed wordt in vele gevallen afgestemd op de ontleencapaciteit in plaats van de verkoopprijs. De ontleencapaciteit zit op een historisch hoogtepunt. Ook dit zou een argument kunnen zijn dat wij op korte termijn geen neerwaartse trend vaststellen in de meeste segmenten van de markt. 

Nieuwbouw : 

Er is opvallend vandaag meer vraag rond onze nieuwbouwprojecten https://www.immopoint.be/nieuwbouw als veilige investering. De Corona crisis heeft ook een beursmalaise met zich meegebracht. Vele investeerders hebben eieren voor hun geld gekozen en de beurs verlaten om vastgoed als investering aan te wenden. De rendementen zijn minder spectaculair (maar ook de verliezen). Vergelijking met 2008, hebben ook hier investeerders kunnen profiteren van mooie rendementen die stabiel gebleven zijn. Voor sommige investeerders is dus vastgoed de ideale investering om geen slapelozen nachten te beleven.

Luxesegment :

In vastgoed is dit altijd al een speciale markt geweest en zal dat ook blijven. Wij voorzien hier wel druk op de markt omdat dit meestal gekocht wordt met kapitaal dat niet enkel uit arbeid voortvloeit. Meestal wordt in dit segment gretig en gemakkelijk gekocht en verkocht bij een beurshausse of bij de verkoop van een bedrijf. Gezien de hersteltermijn van de coronacrisis hier tijd nodig zal hebben om terug op een aanvaardbaar niveau te pieken zou dit mogelijks invloed kunnen hebben. We stellen wel vast dat er nog steeds vraag is naar dit segment maar buiten de triple AAA locaties moet dit ook werkelijk instapklaar, up-to-date en met de laatste technologieën en comfort voorzien zijn. Onze visie betreffende dit segment is door de coronaperikelen niet gewijzigd en deze trend stellen we al enkele tijd vast, dus ook voor het coronatijdperk. U goed laten begeleiden is nu meer dan ooit de boodschap … maar dat geldt bij elke verkoop of aankoop. 

Conclusie : 

Als we de crisis van 2008 mogen vergelijken met de huidige crisis (en dit is geen artikel over de verschillen, duurtijd, kracht, … of andere zaken) dan is vastgoed in België redelijk stabiel en standvastig … ook in woelige tijden. Indien deze crisis van korte duur is en vraag een aanbod in evenwicht blijft voorzien we weinig impact op de verkoopprijs. Ligging en staat van het vastgoed waren ook voor de Corona crisis een belangrijke graadmeter en dit zal niet veranderen. Ook vraag en aanbod blijft een rol spelen in de verkoopwaarde. We stellen zelfs vast dat in bepaalde regio’s in Vlaanderen we nog een potentiële stijging zien van de vastgoedprijzen in 2020 gezien de vraag de lading van het aanbod niet kan invullen. 

Samenvatting :

1.    Vastgoed is in alle moeilijke omstandigheden tot op heden een veilige spaar- (eigenaar) of belegginshaven (investeerder) geweest. 
2.    Afhankelijk van de duurtijd van de crisis zien wij momenteel geen gevaren voor een neerwaartse druk op de verkoopprijzen.
3.    Verouderde woningen en villa’s (’70 – ’80 – ’90) die door de jaren heen geen drastische aanpassingen (renovaties) gekend hebben moeten realistisch op de markt gepositioneerd worden. Dit kon u reeds lezen voor de Corona crisis en ons standpunt is hier niet gewijzigd. 
4.    Laat je leiden door een Immo Point makelaar die werkelijk toegevoegde waarde levert naar kennis, recente verkopen, voorbeelden en oplossingen in tijden van Corona. U kan u woning vanaf volgende week al online laten schatten voor een eerste opinie. 

Happy to connect, share and help! 

Het Immo Point Network Team.

Wie is het Immo Point Network Team:
Immo Point is sinds 1996 actief en heeft een netwerk van 19 kantoren in de provincie Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Wij bemiddelen bij verkoop en verhuur van residentieel en commercieel vastgoed en nieuwbouwprojecten. Wij geloven in de kracht van een netwerk, delen van kennis, professionalisme, schaalbare investeringen, samenwerken, de juiste spirit én een sterk merk als antwoord op de uitdagingen van morgen. In 2019 realiseerde de ganse groep 1293 vastgoedtransacties. 

De inhoud van dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door een interne bevraging en input van 19 Immo Point kantoren en hun zaakvoerders.
Immo Point Vastgoed (3) – Immo Point Hannes – Immo Point Mintjens – Immo Point Kempen (2) – Immo Point Vandaele – Immo Point Lahuis – Immo Point Topo – Immo Point Drie Eiken – Immo Point Verhoeven (2) – Immo Point Zuidrand (2)– Immo Point Vleugels – Immo Point Docklands – Immo Point Noordrand – Immo Point Zuidrand – Immo Point DCS.

Contact en reacties: 
werner@immopoint.be
 

svg icon arrow down Deel dit bericht
svg icon arrow left 0verzicht Volgend bericht svg icon arrow right svg icon arrow left Vorige bericht

Lees ook volgende artikelsimage

BLOG

Wat is een hypotheek en hoe lang blijft deze staan op je huis?


Datum: 30-08-2023

svg icon plus
image

BLOG

Evolutie op de vastgoedmarkt 2023


Datum: 28-06-2023

svg icon plus
image

BLOG

Het conformiteitsattest onder de loep


Datum: 31-05-2023

svg icon plus
image
image