fbpixel

BLOG

Enkele woontrends 2020

http://www.manoeuvre.be/lifestyle/vijf-woontrends-in-2020/

Bron : Manouvre 20/12/19

svg icon arrow left Lees meer

DE MENING VAN DE IMMO POINT MAKELAAR(S)

Algemeen:

Mobiliteit, woon-werk, “life balance”, energie neutraal, nieuwbouw, instapklare woningen … het zijn de containerbegrippen en deze tijd maar wat betekent dit nu voor de woningmarkt 2020 en wat is de visie van onze Immo Point Makelaars hieromtrent. Wat merken we vandaag in de markt en welke opportuniteiten en welke draagvlakken worden groter in 2020.

Mobiliteit – Woon / Werk – Life Balance : 

Mobiliteit is hot vandaag. Meestal denken we dan aan de werken op de ring van Antwerpen of Brussel maar vandaag kampen ook (kleine) gemeentes met immobiliteit. De bouwwoede van de afgelopen jaren heeft een aanzuigeffect gekregen naar de kleinere dorpen maar de infrastructuur is meestal dezelfde gebleven dan pakweg 50 jaar geleden. M.a.w. is vandaag immobiliteit naast de deur en wordt ieder van ons hiermee geconfronteerd (en niet alleen de pendelaars naar Antwerpen of Brussel). Waar het een tijdje geleden enkel de Gen Z (waar er ook slechts een aantal een rijbewijs hadden) de woonplaats in functie van werk kozen stellen we vandaag ook een draagvlak binnen alle lagen van de bevolking vast. De opportuniteit voor de lokale middenstand zal de komende jaren terug een opwaardering krijgen daar we lokaal meer zullen consumeren. We kijken naar enkel voorbeelden van Urban Villages in het buitenland als voorbeeld.  Verder merken we enkele regionale verschillen naar behoefte van de totale oppervlakte in vierkante meter bij nieuwbouwappartementen.    

Stijging van de rente en striktere richtlijnen van de banken :

Een striktere richtlijn van de banken in verband met grote van het ontleende bedrag (80%) zou wel voor een bepaalde doelgroep een probleem vormen om een woning te verschaffen. De afschaffing van de woonbonus en de verlaging van de registratierechten zijn ons inziens geen maatregel ter ondersteuning van deze doelgroep. We zullen deze doelgroep meer zien verschijnen in de verhuurmarkt en een stijging van het aantal investeerders in dit segment. Toch vangen we her en der op dat bij een goed dossier de lening capaciteit toch hoger kan en de richtlijn niet bindend zou zijn. Praten met je bankdirecteur en goed dossier is dus aangewezen … het goede advies en dossierkennis van de Immo Point makelaar is inbegrepen. Wij vermoeden dat een stijging van de rente een hogere impact zal hebben op de woontrends en vastgoed maar zien dit (nog) niet gebeuren voor volgend jaar.

Bestaand vastgoed :

Bestaand vastgoed ouder dan 20 jaar waar geen bijkomende investeringen of vernieuwingen zijn aangebracht blijven het moeilijk hebben. Enerzijds is er een groot spanningsveld van wat de verkoper verwacht en wat de markt bereidt is om te bieden. Voor de verkoper is het meestal nog “instap klaar” terwijl de markt er een volledig renovatieproject in ziet. Renovatiebudgetten en planning worden algemeen genomen overschat en potentiële kopers haken gemakkelijk af. Toch hoeft het niet altijd zo te lopen. De Immo Point makelaars beschikken over een onafhankelijk tool om renovatieberekeningen, lokale premies  en planning in kaart te brengen zodat het niet koffie dik kijken blijft maar “to the point”.

Conclusie :

We staan aan de vooravond van fundamenteel anders leven, wonen, werken en vrije tijd. Toch zien we dat een globale visie afwezig blijft en silo denken nog steeds aanwezig is bij de verschillende instanties die over deze materie(s) gaan. Verouderde wetgeving verplicht projectaannemers om constructies te voorzien die geen toekomstvisie rond mobiliteit bevestigen. Tevens dienen nieuwe generaties zich aan waar het behoeftepatroon anders gestoeld en het draagvlak verschillend is. Bijkomende kosten die voor deze generatie geen antwoord zijn op hun behoefte zijn vaak een drempel om hun eerste investering in vastgoed als eigen woonplek te realiseren. Het verplichten van parkeerplaatsen per unit als we evolueren naar gedeelte mobiliteit of mobiliteit als een service zijn zaken die moeilijk verenigbaar zijn . Verder zien we momenteel nog weinig voorbeelden van “SMART cities” en hoe 4 generaties met elkaar samen kunnen leven en elk een taak binnen de samenleving (en binnen een centrum) voor elkaar kunnen betekenen. Ziekenhuizen en rusthuizen bevinden zich nog teveel op de rand en op een te geïsoleerde site om integraal deel uit te maken van een nieuwe samenlevingsvorm waar alle generaties met elkaar in contact zijn en elk op hun beurt toegevoegde waarde kunnen leveren naar elkaar. Toch zijn wij overtuigd dat met een andere aanpak (circulair i.p.v. van lineair) dit en één van de antwoorden zou kunnen zijn op mobiliteit, work-life balance, werk, …

Samenvatting :

  • Vandaag stellen potentiële klanten andere eisen en is mobiliteit de nummer één van de belangrijkste selectiekeuzes bij het aankopen van vastgoed.
  • Kopers zoeken meestal, in elk segment van de markt, instapklare panden. Renovatiekosten worden meestal overschat wat een druk op de prijs verhoogd tussen verwachtingspatroon en wat de markt wenst te betalen.
  •  Globale aanpak van werk-woon-life is de opportuniteit voor alle stakeholders. Een warme oproep om af te stappen van het silo denken en laat ons kijken naar enkele voorbeelden van “smart cities” in het buitenland als voorbeeld. 
  • Laat je leiden door een Immo Point makelaar met werkelijk toegevoegde waarde naar kennis, recente verkopen, voorbeelden en oplossingen voor uw wensen en eisen.  

De inhoud van dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door een interne bevraging en input van 11 Immo Point kantoren en hun zaakvoerders.

Immo Point Vastgoed – Immo Point Hannes – Immo Point Mintjens -Immo Point Kempen – Immo Point Vandaele – Immo Point Lahuis – Immo Point Topo – Immo Point Drie Eiken – Immo Point Verhoeven – Immo Point Zuidrand - Immo Point Vleugels

svg icon arrow down Deel dit bericht
svg icon arrow left 0verzicht Volgend bericht svg icon arrow right svg icon arrow left Vorige bericht

Lees ook volgende artikelsimage

BLOG

Wat is een hypotheek en hoe lang blijft deze staan op je huis?


Datum: 30-08-2023

svg icon plus
image

BLOG

Evolutie op de vastgoedmarkt 2023


Datum: 28-06-2023

svg icon plus
image

BLOG

Het conformiteitsattest onder de loep


Datum: 31-05-2023

svg icon plus
image
image