fbpixel
huizen tot 35.000 euro duurder

BLOG

Huizen in jaar tijd tot 35.000 euro duurder

Een huis in Vlaanderen is op een jaar tijd tot 35.000 euro duurder geworden. Dat blijkt uit cijfers van Statbel, het Belgische bureau voor statistiek.

Bron : Belga

Datum: 15-07-2021

svg icon arrow left Lees meer

DE MENING VAN DE IMMO POINT MAKELAAR(S)

Algemeen:

De titel van het artikel zou de indruk kunnen wekken dat elk huis vandaag 35.000 euro duurder is geworden. Dit kunnen de Immo Point Makelaars, via hun vele transacties, nuanceren. Om duidelijkheid te scheppen spreken we liever in termen van een procentuele stijging. Dit om het verwachtingspatroon van kandidaat verkopers in te kunnen vullen met de juiste context. De stijging van een recente, mooie instapklare villa op toplocatie, zal dus meer dan 35.000 euro bedragen. Toch zien we vandaag de markt stabiliseren alsook normaliseren. 

Waarom we het absolute bedrag van 35.000 euro willen nuanceren: zowel naar boven als naar beneden:  

Naar beneden: 

  • Indien we de gemiddelde verkoopprijs van een huis in Vlaanderen nemen en deze verhogen met het absolute bedrag van 35.000 euro, zou tot prijsverschillen leiden die in vele gevallen niet realistisch noch marktconform zijn. 
  • Het is als eigenaar makkelijk en verleidelijk om zichzelf rijk te rekenen. De verkoopprijs die tot stand komt wordt bepaald door de (juiste) koper en de juiste onderhandelingen. De prijs van vastgoed is en blijft wat een kandidaat koper ervoor wenst te betalen. 

Naar boven: 

  • De stedenbouwkundige tendensen invloed hebben op de afgelopen prijsevolutie.  Nieuwe verkavelingen zullen in vele gevallen niet meer mogelijk zijn. We zullen het moeten doen met de bestaande eigendommen en gronden. Verder worden alle open ruimtes bevroren en nieuwe verkavelingen worden niet meer goedgekeurd.
  • De afgelopen maanden zijn er huizen verkocht die meer dan 35.000 euro gestegen zijn (triple A locatie, volledig instapklaar, tuin, extra ruimte voor bureau, …)
  • De recente periode zijn er vooral emotionele aankopen gebeurd. Emotionele beslissingen leveren een opwaartse meerwaarde die uitzonderlijk kan zijn. Dit gecombineerd met tijdsdruk en schaarste hebben een extra versterkend effect gehad.
  • Bij een bepaalde categorie huizen is het aanbod structureel veel kleiner dan de vraag.  
  • Het duurder worden van arbeid en materialen brengt een opwaartse prijsevolutie met zich mee van zowel bestaand vastgoed als nieuwbouwwoningen.  

Conclusie :

De vastgoedmarkt bevindt zich momenteel in een erg wispelturige periode welke vooral gedreven wordt door emotionele waarden. Verkoopresultaten (behaalde verkoopprijs) kunnen momenteel in vele gevallen euforie, maar ook in sommige gevallen tot ontgoocheling leiden. We zien wel de eerste indicaties opduiken van meer ratio bij kandidaat kopers (wat een normalisatie van de markt en stabilisatie van de prijzen als gevolg heeft). De uiteindelijke koper zal de finale marktwaarde en verkoopprijs bepalen. 
In deze marktomstandigheden raden wij het “TO THE POINT VERKOOP-concept” aan (Immo Point | To The Point). Dit is een optimale formule die inspeelt op de huidige marktomstandigheden. Verder zijn alle Immo Point Makelaars het intern eens dat het NU nog steeds de moment is om te VERKOPEN.   

Happy to connect, share and help !

Het Immo Point Network Team.

Wie is het Immo Point Network Team:
Immo Point is sinds 1996 actief en heeft een netwerk van 20 kantoren in de provincie Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Wij bemiddelen bij verkoop en verhuur van residentieel en commercieel vastgoed en nieuwbouwprojecten. Wij geloven in de kracht van een netwerk, delen van kennis, professionalisme, schaalbare investeringen, samenwerken, de juiste spirit én een sterk merk als antwoord op de uitdagingen van morgen. In 2020 realiseerde wij 1420 vastgoedtransacties.

De inhoud van dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door een interne bevraging en input van 14 Immo Point kantoren en hun zaakvoerders. Immo Point Vastgoed Schilde – Immo Point Vastgoed Mortsel - Immo Point Vandaele – Immo Point Lahuis – Immo Point Topo – Immo Point DCS Sint-Niklaas – Immo Point DCS Sinaai – Immo Point Noordrand – Immo Point Zuidrand te Kontich – Immo Point Zuidrand te Schelle – Immo Point Kempen te Kasterlee – Immo Point Kempen te Westerlo – Immo Point Hannes – Immo Point Mintjens  

Contact en reacties: 
network@immopoint.be 

svg icon arrow down Deel dit bericht
svg icon arrow left 0verzicht Volgend bericht svg icon arrow right svg icon arrow left Vorige bericht

Lees ook volgende artikelsimage

BLOG

Wat is een hypotheek en hoe lang blijft deze staan op je huis?


Datum: 30-08-2023

svg icon plus
image

BLOG

Evolutie op de vastgoedmarkt 2023


Datum: 28-06-2023

svg icon plus
image

BLOG

Het conformiteitsattest onder de loep


Datum: 31-05-2023

svg icon plus
image
image