fbpixel
Grootste stijging wereldwijde vastgoedprijzen sinds voor de financiële crisis: is er een bubbel in de maak?

BLOG

Grootste stijging wereldwijde vastgoedprijzen sinds voor de financiële crisis: is er een bubbel in de maak?

Wereldwijd zitten de vastgoedprijzen in de lift. De prijzen stijgen zodanig snel dat de grootste toename sinds het vierde kwartaal van 2006 is opgemeten. Experts vrezen dat er in sommige landen een vastgoedbubbel in de maak is.

Bron : Grootste stijging wereldwijde vastgoedprijzen sinds voor de financiële crisis: is er een bubbel in de maak? - Business AM

Datum: 29-06-2021

svg icon arrow left Lees meer

DE MENING VAN DE IMMO POINT MAKELAAR(S)

Algemeen:

Over dit item is er geen unanimiteit binnen de Immo Point Makelaar als het gaat over verdere stijging, afkoeling en/of stagnatie. Wel is er unanimiteit over dat we momenteel niet in een vastgoedbubbel zitten in Belgie. De verdeeldheid binnen de Immo Point Makelaars heeft vooral te maken met de geografische ligging van hun kantoren, verdere vraag die nog steeds het aanbod overstijgt (of niet meer in bepaalde regio’s) en bepaalde demografische factoren die na Corona zullen versnellen.  

Waarom de Immo Point Makelaars van mening zijn niet in een vastgoedbubbel te zitten :  

  • De stijging van de vastgoedprijzen zijn over het algemeen minder snel dan deze in de nabije buurlanden
  • Het vastgoed in België blijft in verhouding tot heel economisch gezien Europese landen op vandaag alsnog eerder goedkoop.  Deze vaststelling doet toch vermoeden dat het Belgische vastgoed toch niet overgewaardeerd is. 
  • De rentes op hypothecaire leningen blijven alsnog aantrekkelijk.  Dit bevordert de koopkracht. 
  • De steunmaatregelen hebben heel wat bedrijven en jobs kunnen beschermen.  Dit geeft de consument zekerheid en opnieuw koopkracht. 
  • Er staat nog veel geld op de spaarrekeningen en zichtrekeningen waar de komende tijd toch nog steeds bereid is om diep(er) in de buidel te tasten voor een stukje meer vrijheid,  plaats (home office) en comfort
  • Een generatie ouderen vanaf de herfst van 2021 stillaan zullen overgaan tot downsizen (villa naar appartement/kleiner huis).  Hierdoor verwachten we een meer evenwichtige verhouding tussen de vraag naar- en het aanbod aan vastgoed met een stagnatie van de prijzen.  
  • Bestaand vastgoed zal zich altijd “meten” ten opzichte van nieuwbouw.  Nieuwbouw kan en zal enkel duurder worden door grond schaarste en stijgende grondstof en arbeidsprijzen.

Conclusie :

Momenteel zijn er geen nieuwe overheidsmaatregelen in de maak (wat in het verleden forse stijging van de vastgoedprijzen als gevolg had). Ook leningen blijven nog steeds erg goedkoop, zelfs bij een lichte stijging. Het consumentenvertrouwen en bedrijfsleven vertrouwen staat hoger dan voor Corona en natuurlijk mogen we onze baksteen in de maag mentaliteit niet vergeten. Al deze factoren zijn voor de Immo Point Makelaars indicatoren dat de vastgoedmarkt in België niet afstevent op een zogenaamde bubbel met een neerwaartse spiraal.  Verder zijn alle Immo Point Makelaars het intern wel over eens dat het NU de moment is om te VERKOPEN.   

Happy to connect, share and help !

Het Immo Point Network Team.

Wie is het Immo Point Network Team:
Immo Point is sinds 1996 actief en heeft een netwerk van 20 kantoren in de provincie Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Wij bemiddelen bij verkoop en verhuur van residentieel en commercieel vastgoed en nieuwbouwprojecten. Wij geloven in de kracht van een netwerk, delen van kennis, professionalisme, schaalbare investeringen, samenwerken, de juiste spirit én een sterk merk als antwoord op de uitdagingen van morgen. In 2020 realiseerde wij 1420 vastgoedtransacties.

De inhoud van dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door een interne bevraging en input van 10 Immo Point kantoren en hun zaakvoerders. Immo Point Vastgoed Schilde – Immo Point Vastgoed Mortsel - Immo Point Vandaele – Immo Point Lahuis – Immo Point Topo – Immo Point DCS Sint-Niklaas – Immo Point DCS Sinaai – Immo Point Noordrand – Immo Point Vleugels – Immo Point Docklands 

Contact en reacties: 
network@immopoint.be 

svg icon arrow down Deel dit bericht
svg icon arrow left 0verzicht Volgend bericht svg icon arrow right svg icon arrow left Vorige bericht

Lees ook volgende artikelsimage

BLOG

Wat is een hypotheek en hoe lang blijft deze staan op je huis?


Datum: 30-08-2023

svg icon plus
image

BLOG

Evolutie op de vastgoedmarkt 2023


Datum: 28-06-2023

svg icon plus
image

BLOG

Het conformiteitsattest onder de loep


Datum: 31-05-2023

svg icon plus
image
image