fbpixel

BLOG

Snel herstel in interesse vastgoed na lockdown

De Europese Centrale Bank (ECB) doet er alles aan om de marktrente laag te houden, en slaagt daar tot op vandaag ook in. De hypotheekrente in België bleef de voorbije maanden dan ook laag. De gemiddelde hypotheekrente in België voor een lening met een looptijd van meer dan 10 jaar zakte zelfs naar 1,52%, een historisch dieptepunt.
De minder aantrekkelijke rendementen op alternatieve investeringen duwen heel wat investeerders richting de vastgoedmarkt (aandelen zijn immers volatieler en voor sommige mensen te risicovol, terwijl de obligatierente laag zal blijven door het beleid van de ECB). En dit kan ook in het goedkopere segment voor opwaartse druk zorgen.

Bron : ING focus Real Estate 

Datum: 11-09-2020

svg icon arrow left Lees meer

DE MENING VAN DE IMMO POINT MAKELAAR(S) VOOR DE NABIJE TOEKOMST (Q4 2020 – Q1 2021)

Algemeen:

Vandaag kijken heel wat vastgoedondernemingen en makelaars terug op de afgelopen weken en hoe de vastgoedmarkt na Corona geëvolueerd is. Wens je nu je woning te koop te zetten, te investeren in vastgoed of heb je een vraag over de toekomst … dan is het verleden een gegeven maar zeker niet de waarheid en garantie voor de toekomst. Zonder een glazen bol te hebben, geven de vastgoedmakelaars van het Immo Point Network hun visie. Gezien de spreiding van de kantoren te Vlaanderen heb je dus meteen een generale tendens en niet een lokaal fenomeen dat gestoeld is één opmerkelijke transactie. Met meer dan 1258 vastgoedtransacties in 2019 mogen we stellen dat we de kennis, meerwaarde én het netwerk hebben om u oprecht te informeren en verder te begeleiden in uw vastgoedvragen en bemiddeling. 

Is de piek van verkoopprijzen voorbij :  

Voor wat (nieuwbouw)appartementen betreft, zien we een algemene vertraging in de markt naar verkopen. Corona heeft andere verwachtingspatronen geschept als het over wonen gaat. Een appartement zonder groot terras of in de naburige ligging van een groene zone, park, speelplein, … is momenteel moeilijk. Corona en de beperkingen hiervan zit nog vers in het geheugen. Naarmate mensen opnieuw bewegingsvrijheid krijgen, zal dit afzwakken en een heropleving met zich meebrengen. Er is nog altijd een woningtekort in Vlaanderen en deze (nieuw)bouwappartementen kunnen dit tekort gedeeltelijk invullen. De heropleving zal hier rechtstreeks evenredig zijn met de bewegingsvrijheid of beperkingen die de overheid ons verder zal opleggen. Wij zien hier een kopersmarkt dat mogelijks een (beperkte) neerwaartse prijserosie met zich mee kan brengen. 

De vraag naar woning met een tuin blijven erg in trek maar ook hier zien we dat kandidaat kopers wel wat extra in hun buidel willen tasten maar niet meer bereid zijn om exuberante prijzen (lees : ver boven de marktprijs), zoals tijdens de Corona,  neer te tellen. Particulieren verkopers proberen hier hun graantje mee te pikken en denken dat iedereen bereid is gelijk wel bedrag neer te tellen … helaas moeten we deze ontgoochelen en is de finale klant best wel slimmer dan dat zij vermoeden. Het te hoog geprijsde vastgoed blijft staan en is dus niet de referentie in de markt om je eigen vastgoed naar waarde te schatten. Ook zien wij vandaag investeerders die interesse hebben in dit marktsegment, wat een volledig nieuw fenomeen is. 

Algemeen genomen zien we de markt van investeerders toenemen. De verhoging en regelgeving voor wat betreft eigen inbreng (10% naar 20%) voor de goedkeuring van  een lening, is voor meerdere particulieren een onmogelijke opdracht. Demografisch zien we dat er zich een nieuwe doelgroep aanbiedt die zal huren in plaats van kopen. Anderzijds zien we investeerders meer naar vastgoed kijken als diversificatie van hun beleggingsportefeuille en risico spreiding (zie een van onze vorige artikelen op onze blog : https://www.immopoint.be/nieuws/detail/coronacrisis-verkoopwaarde-van-uw-woning). 

De economie als referentiekader : 

We verwachten wel dat het aantal transacties op peil zal blijven.  Statistisch gezien zullen er meer echtscheidingen en faillissementen plaatsvinden in Q4 2020 – Q1 2021 wat een andere woonvorm als behoefte met zich mee zal brengen. 

Het is geen geheim dat Corona extra druk op relaties gezet heeft en ons allen heeft doen nadenken over het (verdere) leven met, zonder of een andere partner. Er zal een cascade plaatsvinden van 2 mensen, die het goed hebben samen en die zich nu alleen moeten redden.  Het te besteden budget aan wonen zal niet meer op hetzelfde niveau kunnen plaatsvinden.  En groot gedeelte van de markt zal op zoek moeten naar een appartement of woning die ze alleen kunnen betalen.

De overheid heeft als ondersteunende maatregelen de mogelijkheid gegeven om technische werkloosheid in te roepen als overbrugging van de periode. Uiteraard zal dit voor menige mensen met een uitdoofscenario zijn waar bedrijven moeten beslissen hoe ze hun toekomst verder willen bestendigen. In een krimpende economie is het statistisch gezien dus niet onverwacht dat er een golf van ontslagen zal volgen naar het einde van dit jaar. Ook hier zal men zich moeten aanpassen en zien wij dat er vermoedelijk (bij het wegvallen van één van de twee verdieners voor een langere periode) vastgoed op de markt zal komen. Dit fenomeen zal zich vooral manifesteren in de middenklasse. 

Vastgoed als investering voor verhuur :

Statistisch genomen zullen er meer mensen zich aanbieden op de verhuurmarkt wat als investeerder een goede trend is. Vandaag liggen er een aantal denkpistes op de onderhandelingstafel van de regering waar men mogelijks extra belastingen op zou kunnen heffen. Voor diegene die gekend zijn met prijselasticiteit van de markt kan men mogelijke gevolgen schetsen : 

  • De huurprijzen zullen hierdoor stijgen.
  • Bij stijgende huurprijzen zal het verschil met kopen te klein worden wat huurders (met de mogelijkheid van eigen kapitaalsinbreng) zal doen zwichten naar kopen. 
  • De investeerders dumpen massaal hun vastgoed en men krijgt een overaanbod in vastgoed te koop, met prijserosie tot gevolg.
  • Er komt een algemeen te kort aan verhuurpanden wat de prijs van de verhuurpanden de hoogte in zal jagen.

Welke regeringspartij zal zich aan dit scenario willen verbranden. 

Conclusie : 

Algemeen denken wij dat de piek van vastgoed toch over zijn top is buiten enkele uitzonderingen. Verder zien wij dat alle elementen uitwijzen dat we opnieuw naar een kopersmarkt zullen evolueren (waar er meer vastgoed aangeboden wordt dan er vraag is) wat algemeen genomen zal leiden voor een stabilisatie en (lichte) dalende prijserosie (afhankelijk van het type vastgoed) van de markt. Uitzonderingen zullen er altijd zijn maar deze voldoen meestal aan de 3 unieke parameters : locatie – locatie – locatie. Het betreft hier over een voorzichtige conclusie over vastgoed om in het wonen of als investering, niet over 2de verblijven. 

Happy to connect, share and help !

Het Immo Point Network Team.

Wie is het Immo Point Network Team:
Immo Point is sinds 1996 actief en heeft een netwerk van 19 kantoren in de provincie Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Wij bemiddelen bij verkoop en verhuur van residentieel en commercieel vastgoed en nieuwbouwprojecten. Wij geloven in de kracht van een netwerk, delen van kennis, professionalisme, schaalbare investeringen, samenwerken, de juiste spirit én een sterk merk als antwoord op de uitdagingen van morgen. In 2019 realiseerde de ganse groep 1293 vastgoedtransacties. 

De inhoud van dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door een interne bevraging en input van 16 Immo Point kantoren en hun zaakvoerders:
Immo Point Vastgoed (3)– Immo Point Hannes – Immo Point Mintjens –  Immo Point Kempen (2) – Immo Point Vandaele – Immo Point Lahuis – Immo Point Topo – Immo Point Drie Eiken – Immo Point Vleugels – Immo Point Docklands – Immo Point Noordrand – Immo Point Mintjens - Immo Point DCS

Contact en reacties: 
network@immopoint.be 
 

svg icon arrow down Deel dit bericht
svg icon arrow left 0verzicht Volgend bericht svg icon arrow right svg icon arrow left Vorige bericht

Lees ook volgende artikelsimage

BLOG

Hoe bepaal je de juiste vraagprijs voor een woning?


Datum: 25-03-2024

svg icon plus
image

BLOG

Moet ik mijn woning renoveren voor verkoop of net niet?


Datum: 22-02-2024

svg icon plus
image

BLOG

Investeren in huurwoningen is een slimme keuze


Datum: 30-01-2024

svg icon plus
image
image