fbpixel

NIEUWS

Heeft iedereen zich werkelijk dubbel geplooid voor de woonbonus en deed dit de prijzen van vastgoed stijgen?

DE MENING VAN DE IMMO POINT MAKELAAR(S)

svg icon arrow left Lees meer

image

Duidelijkheid rond woonbonus

Algemeen:

Sinds de Vlaamse regering aankondigde dat het de woonbonus afschaft op 1 januari 2020, was het onduidelijkheid troef op de vastgoedmarkt. De Vlaamse regering heeft de initiële regeling moeten bijsturen zodat niemand tussen de mazen van het net viel. Of de woonbonus of de verlaging van de registratierechten. Ondertussen is dit bijgestuurd en is er meer duidelijkheid.  Door de nog korte resterende periode en de duurtijd van een kwalitatief dossier is het voor de meeste vandaag te laat om nog in aanmerking te kunnen komen voor de woonbonus. Gemiste kans of niet. De mening van onze Immo Point Makelaars.

Heeft iedereen zich werkelijk dubbel geplooid voor de woonbonus :

De Immo Point makelaars hebben inderdaad een verhoging gezien naar de interesse van woningen binnen een bepaalde prijscategorie (waar de woonbonus een doorslaggevende factor zou kunnen geweest zijn). Potentiële kopers konden zelf hun eigen agenda niet volgen bij het plannen en bezoeken van het aantal panden in de markt. Dat degelijke potentiële kopers nu op deze korte termijn ook tot een aankoop zijn overgegaan is slecht in een klein percentage van de gevallen realiteit. Er zijn altijd potentiële kopers die een extra duwtje in de rug nodig hebben … in dit geval de woonbonus.

Zijn de verkoopprijzen gestegen :

Onze Immo Point Makelaars bezitten allen het DNA van eerlijk en correct te schatten. Er zijn bij onze 18 kantoren geen excessen gebeurd zoals in de pers gemeld. Uiteraard doen panden op een goede locatie (AAA), perfect in orde en in uitmuntende staat van presenteren het op de markt merkelijk beter. Dergelijke panden behalen een hogere prijs en een kortere verkoopstermijn. Dit is nooit anders geweest en onze Immo Point makelaars begeleiden en adviseren hun klanten hierover. De klant beslist uiteindelijk of hij de ervaring en expertise van onze Immo Point Makelaars opvolgt of niet.

In het hogere marktsegment is het soms interessanter om te wachten na 1 januari om te genieten van de vermindering van de registratierechten met 1%. Op een groot aankoopbedrag maakt dit een significant verschil uit. Ook in dit segment zien we momenteel geen vertraging. Dergelijke potentiële kopers die hun droomwoning gevonden hebben zullen een beslissing nemen om te vermijden dat hun droompand onder zijn neus aan een andere verkocht wordt. We zien de laatste maanden zelfs een verhoging van verkoop van villa’s in het hogere markt- en prijssegment.  De nul rente op de banken zullen daar zeker een rol in spelen.

Wat na 1 januari 2020 :

Onze Immo Point Makelaars verwachten geen terugval of structurele daling van de prijzen. Sommige klanten hebben in het kader van de woonbonus teveel betaald in ruil voor een uitgesteld fiscaal voordeel verspreid over 20 tot 25 jaar … wij noemen dit het “zonnepanelen” syndroom. Verder blijft tot op heden investeren in vastgoed een veilige haven. Wist u tevens ook dat het behoud van de eigen woning in vele gevallen niet de volledige 25 jaar overschrijdt ? Wijziging van gezinssituatie, woon-werken, … het is dus allemaal relatief volgens onze “Immo Pointers” en geen éénheidsworst. Elk dossier en koper/verkoper is uniek én maatwerk. Verder blijven de woningprijzen in bijna alle segmenten gestaag stijgen en zijn afhankelijk van vele factoren dan louter enkel de woonbonus.

Conclusie:

  • Een huis kopen is een belangrijke beslissing. Neem deze weloverwogen en laat je niet opjagen of onder druk zetten
  • Zoek een pand dat echt bij je past (nu en in de nabije toekomst)
  • Hou met je budget en investering rekening met de energie- eisen voor 2050

Het Immo Point Network Team.

svg icon arrow down Deel dit bericht
svg icon arrow left 0verzicht Volgend bericht svg icon arrow right svg icon arrow left Vorige bericht

Lees ook volgende artikelsimage

BLOG

Wat is een hypotheek en hoe lang blijft deze staan op je huis?


Datum: 30-08-2023

svg icon plus
image

BLOG

Evolutie op de vastgoedmarkt 2023


Datum: 28-06-2023

svg icon plus
image

BLOG

Het conformiteitsattest onder de loep


Datum: 31-05-2023

svg icon plus
image
image