fbpixel

Onze Regio's

Welkom in: Schilde

Parel van de Voorkempen

De gemeente Schilde, gesitueerd op slechts 20 minuten met de wagen van het centrum van Antwerpen, maar toch midden in het groen is zeker uw aandacht waard.

Geen wonder dat de gemeente bekend staat als “Parel van de Voorkempen”.

De Antwerpse gemeente is ongeveer 36 vierkante kilometer groot en is gelegen langs het Schijn, een zijrivier in het stroomgebied van de Schelde. Met haar vele bossen en parkgebied is ze één van de groenste gebieden ten Noorden van “Het stad”.Panden te koop in deze regio
Schilde
svg icon arrow left 0verzicht Volgende regiosvg icon arrow left svg icon arrow left Vorige regio

Troeven

Met deelgemeente ‘s-Gravenwezel inbegrepen, telt Schilde zo’n 19.500 inwoners. Het vele groen is niet de enige troef van de gemeente, ze beschikt namelijk over tal van bezienswaardigheden, waaronder onroerend erfgoed, dat u langs fiets- en wandelroutes kan bewonderen. Verder heeft de gemeente Schilde een bruisend sociaal en cultureel leven met verschillende horecazaken die u zeker eens bezocht moet hebben.  Ook aan jeugdwerking en onderwijs is er in Schilde geen gebrek. Een titel om toch wel trots op te zijn die van meest aangename gemeente van Vlaanderen, die Schilde in 2008 kreeg toegekend door de Katholieke Universiteit van Leuven. Reden genoeg om “2970” als postcode te kiezen.

Hieronder enkele zaken die het waard zijn gezien te hebben.

Hof te Schilde – Park van Schilde

Hof te Schilde – Park van Schilde

Schildehof, ook wel bekend als “het park van Schilde”, is een prachtig gemeentelijk en historisch kasteeldomein. Het is de ideale plek om helemaal tot rust te komen en te genieten van een wandeling doorheen het parklandschap en langs de vijver. Er zijn verschillende wandelroutes aangegeven tussen 1 en 5 kilometer met sportieve opdrachten langs de wandelpaden. Voor ieder wat wils.

Dodoenstuin

Wandel zeker ook eens langs de oranjerie en bezoek de Dodoenstuin. De tuin is gelegen achter de Oranjerie en is een renaissance kruidentuin uit de 16e eeuw. Sedert 10 jaar wordt het beheer gedaan door een groep vrijwilligers die zich interesseren in kruiden en hier maar al te graag de handen voor uit de mouwen steken.

Dodoenstuin
Schildehof

Schildehof

Schildehof met haar kruidentuin en de Oranjerie zijn elke dag, de hele dag toegankelijk tot de zon ondergaat.

De pont

De pont is een natuurdomein van 8 hectare groot dat aansluit bij Schildehof. Het is eigendom van de gemeente , maar wordt beheerd door Natuurpunt. De pont is een gevarieerd landschap met een prachtige vijver en een stuk omheind grasland met runderen en pony’s. In de lente en de zomer kan je er langs de wandelpaden nog allerlei andere diertjes spotten!

De pont
Antitankgracht

Antitankgracht

Hoewel de Antwerpse Antitankgracht oorspronkelijk een kunstmatige waterloop was met de bedoeling de vijandige Duitse tanks uit WOII op afstand te houden, is de gracht nu al geëvolueerd naar een volwaardig natuurverbindingsgebied met een migratie van planten en dieren. De antitankgracht is zo’n 30 kilometer lang, het naastliggend pad is dus ideaal voor een stevige wandeling of fietstocht.

Erfgoed

Witte kerk - Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel

Witte kerk - Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel, ook wel bekend bij de Schildenaren als “De Witte kerk”, is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed. De kerk werd gebouwd in 1951 maar is afgebrand in 1970. Ze werd later herbouwd naar een ontwerp van Guido Derks en zo’n 50 jaar later, in 2022 wordt ze ontwijdt en herbestemd.

Kasteel Spreeuwenborg

Ook Kasteel Spreeuwenborg, gelegen in een drie hectare groot park, is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed. Het kasteel is gebouwd in het derde kwart van de 20ste eeuw in neoclassicistische stijl. Sinds de laatste bewoner overleden is, staat Spreeuwenborg leeg. De architect Philip Mortelmans kon zijn familie overhalen om het kasteel aan te kopen met als doel om er een openbare, rendabele invulling aan te geven. Helaas werd de vergunning voor deze invulling afgekeurd.

Kasteel Spreeuwenborg
Parochiekerk Sint-Guibertus met kerkhof

Parochiekerk Sint-Guibertus met kerkhof

De neogotische parochiekerk Sint-Guibertus is eveneens aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed. De kerk is sinds haar bouw in de 12e eeuw verschillende keren vernield en heropgebouwd. Het imposante kerkgebouw is gelegen op het kerkplein in het centrum van Schilde en doet vandaag nog steeds dienst.

Kasteel Pulhof

Kasteel Pulhof, gelegen aan de ’s Gravenwezelsteenweg, is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed. Dit 15e-eeuws kasteel is gesitueerd in een prachtig omwald park.

Kasteel Pulhof

Horeca

Loteling

Loteling

De Loteling is een aperobar en een bistro, gesitueerd in een charmante hoeve langs de Turnhoutsebaan. De horecazaak beschikt over een groot overdekt en verwarmd terras, alsook over een buitenbar en een speeltuin voor kinderen. U kan er meer dan alleen iets eten of drinken. Er is namelijk de mogelijkheid voor het organiseren van een feest, denk maar aan een communiefeest of een verjaardag.

Brabohoeve

De Brabohoeve is een gezellig restaurant met een modern-chique interieur aan de Noorderlaan in Schilde. U kan er terecht voor een lunch of een diner, in het restaurant, aan de bar of op het terras. Puur genieten!

Brabohoeve

Onder den toren

Recht in het centrum, over de parochiekerk Sint-Guibertus bevindt zich het dorpscafé “Onder den toren”. Ideaal om na een wandeling of gewoon als u zin heeft een hapje of een drankje te doen in de zon.

De Vogelzang

De Vogelzang

De brasserie “De Vogelzang”, gesitueerd in een steenoude herberg die dateert van voor 1841 langs de Wijnegemsesteenweg, is uw bezoek waard. U kan er genieten van heerlijk eten in het trendy binnen interieur en een lekker drankje of hapje aan de buitenbar of op het terras.

The Old Birdy

The Old Birdy is een gezellige Bistro-pub recht tegenover de Vogelzang aan de Wijnegemsesteenweg. U kan er genieten van Italiaanse gerechten in een aangename omgeving. De bistro beschikt bovendien over een speeltuin voor de kleintjes.

The Old Birdy
Casello – Tollenberg

Casello – Tollenberg

Het restaurant Casello, wat in het Italiaans tolhuis betekend en waarin dit restaurant ook gevestigd is, is de “place to be” in Schilde om culinair te genieten van Italiaanse en Aziatische smaken. U heeft er de keuze tussen een 4, 5 of 6 gangendiner in de avond of u kan er terecht voor een business lunch tijdens de middag. Als het zonnetje schijnt kan u zelfs komen genieten op het terras. De gastenbeleving staat hier centraal.

Cultuur

Werf 44

Werf 44

Werf 44 is het gemeenschapscentrum van Schilde gesitueerd in de Schoolstraat. Het modern en energievriendelijk gebouw beschikt over vergaderruimtes, ruimtes voor tentoonstellingen en zalen voor optredens van de muziek- en woordacademie. Het is dus dé plek om te proeven van culturele evenementen. Verder heeft Werf 44 ook een eigen brasserie, genaamd W44.

Bibliotheek

De Gemeente Schilde beschikt over twee bibliotheken. Één daarvan is gevestigd in het gemeentehuis van Schilde aan de Brasschaatsebaan. Dit is de hoofdbibliotheek. De tweede bibliotheek bevindt zich in het dorpshuis van deelgemeente ’s-Gravenwezel in de Kerkstraat

Bibliotheek
Museum Albert Van Dyck

Museum Albert Van Dyck

Ook het museum van Kunstschilder Albert Van Dyck bevindt zich in het gemeentehuis van Schilde. Van Dyck was een kunstenaar die zich 20 jaar lang liet inspireren door de prachtige landschappen van Schilde. De gemeente heeft bijna 300 werken van hem in bruikleen van de Vlaamse gemeenschap. De kunstenaar stierf In 1951.

Sport & spel

Jeugdhuis Pagode

Jeugdhuis Pagode

Jeugdhuis Pagode is een ontmoetingsplek voor jongeren in schilde. Het jeugdhuis bevindt zich in het centrum langs de Turnhoutsebaan. De jeugd kan er iedere vrijdag naartoe tussen 20 uur en 01 uur ’s ochtends.

Jeugdbeweging

Schilde telt 4 jeugdbewegingen waar kinderen zich helemaal uit kunnen leven.

 • Chiro Giedo
 • Scouts & Gidsen Schilde
 • Scoutswezel
 • Scouts 49 BP Notre Dame des bois

Jeugdbeweging
Sportaccommodaties

Sportaccommodaties

Schilde beschikt over tal van sportaccommodaties. Deze accommodaties zijn locaties waar je vrij toegankelijk, veilig en gratis in de buitenlucht kan bewegen, behalve tijdens clubtrainingen. In de moerstraat bevinden zich een atletiekpiste en een rugbyveld. Verder zijn er de gemeentelijke voetbalvelden in de Gilles de Pélichylei, op de Wijnegemsteenweg 39 en in de Rozenhoek. In het Picardiëbos langs de Picardiëlaan kan u wandelen en lopen. Tot slot zijn er langs de Kempischveldweg de omnispportvelden waar u aan voetbal en hockey kan doen net als op het buurtterrein Kraanweide, waar je ook basketbal kan spelen.

Onderwijs & scholen Schilde

Onderwijs

 

De gemeente Schilde telt heel wat kleuter- en basisscholen alsook twee secundaire scholen en drie scholen voor buitengewoon onderwijs.

 

 • Gemeentelijke lager school De Wingerd in de Frans Pauwelslei (Lager onderwijs)
 • Heilig Hart Van Maria-Instituut in de Oudaen (Kleuter- en lager onderwijs
 • Sint-Ludgardis openluchtschool in de Heidedreef (Kleuter- en lager onderwijs)
 • Wonderwijzer vrije basisschool in de verbinddingsstraat in de kleinveldweg (Kleuter- en lager onderwijs)
 • Vennebos, school van de Vlaamse gemeenschap in de Kasteeldreef (Kleuter- en lager onderwijs)
 • Heilig Hart Van Maria-Instituut in de Oudaen (Secundair onderwijs)
 • Atheneum Schilde in de Hoevedreef (Secundair onderwijs)
 • Openluchtschool Dennenhof in De Rentfort (Buitengewoon kleuter- en lager onderwijs)
 • MPI Zonnebos in de Moerstraat (Buitengewoon kleuter- en lager onderwijs)
 • BUSO Zonnebos in de Moerstraat (Buitengewoon secundair onderwijs van 12 tot 21 jaar)

Panden in deze regio

image
image