fbpixel

Immo Point | Renovatiegids

immopoint

RENOVATIEGIDS:
Hier moet je aan denken bij het kopen van een renovatiepand

De Belg heeft een baksteen in de maag. Een woning kopen om te renoveren is dan ook een droom waar velen zich aan willen wagen. Zo’n renovatiepand is bovendien een interessante investering, want op de vastgoedmarkt worden deze panden steeds beter geprijsd. Renoveren is echter niet zomaar een project dat op 1, 2, 3 geklaard is. In deze gids ontdek je enkele uitdagingen die op je pad zullen komen.

image-text

De juiste keuze maken? Een vastgoedadviseur helpt je!

Heb je na het lezen van deze gids interesse om een renovatiepand te kopen?

De Immo Point Vastgoedadviseurs geven je advies bij de zoektocht naar het juiste pand. Kies je voor een pand waarin enkel energetische renovatiewerken nodig zijn? Of is een pand voor totaalrenovatie nét geschikter voor jou? Wat je ook kiest, onze adviseurs helpen je verder!

1. Waarom kiezen voor een renovatiepand?

image-text

Als je een renovatiepand koopt, opent er zich een wereld van mogelijkheden. Er zijn dan ook verschillende redenen waarom je voor renovatie zou kiezen.

  • Lagere aankoopkost: Op de huidige vastgoedmarkt worden renovatiepanden steeds meer correct geprijsd en dat zorgt voor potentieel. De financiële druk wordt daarbij beperkt in vergelijking met het kopen van een gerenoveerd huis. Al moet je natuurlijk wel rekening houden met extra kosten (en tijd) die er in een renovatie kruipen. 
  • Persoonlijke voorkeuren: Altijd al een droomhuis voor ogen gehad? Met renovatie komt die droom een stap dichterbij. Renovatiewoningen bieden namelijk de unieke kans om een pand volledig naar eigen smaak te transformeren. Of het nu gaat om het creëren van een open leefruimte of het plaatsen van je droomkeuken: jij beslist en geeft je woning een persoonlijke touch.
  • Aanpassen aan moderne normen: oudere woningen zijn vaak niet voorzien op de noden van vandaag. Via renovatie kan je moderne voorzieningen integreren en de energie-efficiëntie verbeteren. Op lange termijn betekent dit een verlaging van je vaste maandelijkse energiekosten.
  • Potentieel voor waardestijging: goed uitgevoerde renovaties verhogen de totale waarde van een woning en verbeteren zowel de woonervaring als de potentiële doorverkoopwaarde. Dat is interessant voor wie interesse heeft in investeringspanden.
  • Renovatieverplichting: de regelgeving rond energie is de afgelopen jaren strenger geworden. Oude woningen moeten daarom veel energiezuiniger worden. Wat die renovatieplicht inhoudt, ontdek je in het volgende hoofdstuk.

2. De renovatieverplichting, wat is dat?

Koop je vandaag een woning, dan krijgt het pand ook een EPC-score mee. Die mate van energiezuinigheid is belangrijk om rekening mee te houden, want als nieuwe eigenaar van een energieverslindende woning ben je verplicht om binnen de vijf jaar na aankoop het pand grondig energetisch te renoveren.

Wat betekent dat vandaag concreet?

Voor alle woningen met een E of F-label die vanaf 2023 gekocht worden, is het verplicht om ze binnen de vijf jaar te renoveren naar een D-label. De termijn van vijf jaar start op de datum van het verlijden van de akte of op de datum van het vestigen van het opstalrecht of de erfpacht. De nieuwe score moet bewezen worden via een nieuw EPC-attest.

Het D-label is echter nog maar een eerste stap. Het einddoel is namelijk om alle woningen, zowel huizen als appartementen, tegen 2050 een A-label te laten behalen. Daarvoor worden er tussentijdse verstrengingen opgelegd. Zo zullen alle woningen die vanaf 2028 worden verkocht een renovatieverplichting ondergaan om het EPC naar label C te brengen. 

text-image

Het langetermijnplan voor eengezinswoningen (bron: vlaanderen.be)

image

Het langetermijnplan voor appartementen (bron: vlaanderen.be)

image

Zo’n renovatieverplichting is positief op langere termijn, ook voor jou. Je kan dus vandaag ook al rekening houden met de regels van morgen. En dat brengt jou ook wat op. Want hoe energiezuiniger je woning, hoe minder je de hoge energieprijzen voelt in je portemonnee. Bovendien zorgt zo’n renovatie ook voor meer rendement op je investering: want als je jouw woning ooit opnieuw verkoopt, zal de verkoopwaarde hoger liggen.

3. De kosten van een renovatie inschatten

Starten met een woningrenovatie vraagt om een zorgvuldige aanpak. Het is bijvoorbeeld aangeraden om het project op voorhand in kaart te brengen. Een duidelijke vooruitziende blik en een goed gedefinieerd plan leggen de basis voor zo weinig mogelijk verrassingen.

text-image-collection

Realistische doelen stellen

Hoewel ambities groot kunnen zijn, is de realiteit vaak een ander verhaal. Als je op zoek gaat naar een renovatiepand, zet je best je verwachtingen op een rij. Je Immo Point Vastgoedadviseur helpt om jouw verwachtingen in kaart te brengen. Enkel zaken waar je over moet nadenken …

  • Wil je enkel enkel esthetische werken uitvoeren?
  • Wil je enkel focussen op energetische renovaties?
  • Wil je een complete renovatie van een pand doen?
  • Wil je meteen het volledige huis renoveren? Of over een langere periode?

Op die manier kan je gerichter op zoek gaan naar een renovatiepand.

text-image-collection

Stem je doelen af op je budget

De kosten van een renovatie variëren sterk, afhankelijk van de omvang en het type werk. Verdeel de kosten in categorieën, waaronder materialen, arbeid en vergunningen. In je budget moet je rekening houden met zowel direct zichtbare als potentiële verborgen kosten.

text-image-collection

Wie gaat aan het werk?

Velen willen renovatiewerken zelf uitvoeren, en met de juiste begeleiding is dat zeker mogelijk. Maar het is geen overbodige luxe om professionele hulp in te schakelen. Omdat dit een aanzienlijke impact op je budget kan hebben, is het ook mogelijk om het werk te verdelen. Besteed het grote, ingrijpende werk uit en voer zelf de kleinere opdrachten uit.

4. Waar moet je rekening mee houden bij renoveren

Renovatiewerken verlopen zelden volgens plan. Om toch zo goed mogelijk te starten, is het raadzaam om rekening te houden met een aantal zaken.

Vergunningen en regelgeving +

Bouwvergunningen en regelgevingen zijn essentieel bij renovaties. Afhankelijk van de locatie en aard van de werkzaamheden, kunnen er specifieke eisen zijn waaraan voldaan moet worden, variërend van eenvoudige meldingen tot uitgebreide vergunningsaanvragen.

Hypotheek en huur +

Bij ingrijpende renovaties is het vaak onmogelijk om al in het pand in te trekken. Hou er dan zeker rekening mee dat je hiervoor extra woonbudget voorziet. Als je bijvoorbeeld nog huurt, zal je dus een hele tijd zowel je huur als je hypotheek moeten betalen.

Onvoorziene kosten +

Bij renovatieprojecten zijn onvoorziene kosten een veelvoorkomend risico. Deze kosten kunnen voortkomen uit onverwachte structurele problemen of veranderingen in het projectplan. Om deze risico's aan te pakken, is het belangrijk om een buffer in het budget op te nemen voor dergelijke onvoorziene uitgaven

Tijd en inspanning +

Verbouwingen worden weleens de grootste relatietest genoemd. Grote of complexe renovatieprojecten vereisen dan ook een aanzienlijke tijdsinvestering. Planningen, offertes opvragen, werken die traag vooruitgaan omdat je enkel in de weekends kan werken … Dat kan na verloop van tijd beginnen wegen op je (sociale) leven

5. Van welke voordelen kan je genieten als je gaat renoveren?

Premies en financiële voordelen van de overheid

Bij de renovatie of verbouwing van je nieuw aangekochte woning kan je in aanmerking komen voor één of meerdere premies of financiële voordelen. Check de website van de  Vlaamse overheid voor een compleet overzicht van mogelijke premies en voordelen.

image-text

Verminderde registratierechten

Als je een woning aankoopt, moet je ook registratierechten betalen. Bij de aankoop van de enige eigen woning ben je vanaf 2022 nog maar 3% (voorheen 6%) registratiebelasting verschuldigd. 

Wanneer je voor een ingrijpende energetische renovatie gaat, betaal je nog maar 1% registratiebelasting. Dit is enkel van toepassing wanneer je je ertoe verbindt om binnen de zes jaar een grondige energetische renovatie uit te voeren. Én op voorwaarde dat je binnen deze termijn een EPB laat opmaken en je ingeschreven bent op het adres van de woning.

Er zijn twee situaties waarin een woning in aanmerking komt voor een verlaagd tarief van 1% voor de registratierechten:

  • De functie van het gebouw wordt gewijzigd, bijvoorbeeld van handelspand naar gezinswoning, en het beschermd volume van het pand is groter dan 800 m3.
  • De functie van het gebouw blijft hetzelfde, maar de technische installaties voor binnenklimaat (verwarming, koeling, luchtcirculatie) worden volledig vervangen. Bovendien moet 75% van de nieuwe (en bestaande) buitenschil worden geïsoleerd. 

Als de aankoop resulteert in een sloop en heropbouw van de woning, dan geldt de voorwaarde dat de woning in de periode van vijf jaar voorafgaand aan de datum van de aankoopakte nog bewoond is geweest. Bovendien wordt de tolerantie van het causaal verband (dit is de termijn tussen aankoop van een nieuw pand en de verkoop van het vorige) in dit geval verruimd van twee naar drie jaar.

6. Renoveren in een appartementsgebouw, een geval apart

Koop je een appartement? Dan ben je ook onderhevig aan de renovatieverplichting. Heb je dus sinds 1 januari 2023 een appartement gekocht met een EPC-label E of slechter? Dan dien je binnen vijf jaar ten minste een EPC-label D te bereiken.

Het addertje onder het gras zit echter in het feit dat je niet zomaar over alle nodige renovaties kan beslissen. Voor alles wat er binnenin je appartement gebeurt, kan je zonder problemen aan de slag gaan. Het verhaal ligt echter anders als het gaat om het renoveren van de gemeenschappelijke delen van het appartementengebouw.

Gemeenschappelijke delen, waaronder technische installaties en het exterieur, vereisen de goedkeuring van andere eigenaars in het gebouw.

En daarvoor moet er een meerderheidsconsensus zijn voordat de renovatiewerkzaamheden kunnen beginnen. En dat vraagt nog eens extra tijd en inspanning.

text-image

Laat ons jou helpen!

Een te renoveren woning kopen en aanpakken is een spannend avontuur waar je dus best niet onvoorbereid aan begint. Wil je de mogelijkheden van een pand nog eens rustig bekijken met een vastgoedexpert? Aarzel niet om ons te contacteren. Wij helpen je graag verder. Zo kan jij in alle vertrouwen op zoek gaan naar een uitstekend renovatiepand!

text-image-round

Om deze functie te gebruiken dient u ingelogd te zijn.

Login / maak een account aan