fbpixel

Investeren in huurwoningen is een slimme keuze

29-01-2024
Investeren in huurwoningen is een slimme keuze

Investeren in huurwoningen is een slimme keuze

Wil je graag beleggen in vastgoed? Dan is het verstandig om te investeren in huurwoningen, want er is een grote vraag naar huurwoningen. De vastgoedadviseurs van Immo Point vertellen je in deze blog graag meer over investeren in onroerend goed.

Waarmee moet je rekening houden als je gaat investeren in huurwoningen?

Wil je investeren in huurwoningen? Dan kun je hiermee een aardig centje bijverdienen. Echter zijn er enkele elementen waar je rekening mee kan houden alvorens je investeert in een huurwoning, zodat je het rendement verhoogt en meer huurders aantrekt:

Vaste kosten bij investeren in huurwoningen

Vaste kosten zijn de terugkerende uitgaven die verbonden zijn aan een huurwoning. Deze kosten zijn belangrijk om in overweging te nemen bij het berekenen van het rendement op een investering in onroerend goed. Hoe lager de vaste kosten, hoe aantrekkelijker je pand is voor huurders.

Voor huurders zijn lagere vaste kosten uiteraard interessanter omdat dit de totale woonlasten vermindert. Panden met torenhoge vaste kosten laten potentiële huurders sneller links liggen en geraken minder snel verhuurd.

Als investeerder is het belangrijk om een balans te vinden tussen het dekken van de vaste kosten en het aanbieden van een concurrerende huurprijs. Een te hoge huurprijs schrikt potentiële huurders af, terwijl te lage prijzen de winstgevendheid kunnen verminderen.

EPC

Houd bij investeren in huurwoningen ook rekening met het EPC van de woning. Het EPC geeft inzicht in de energie-efficiëntie van een woning. Een woning met een betere EPC-score is doorgaans aantrekkelijker voor huurders vanwege lagere energiekosten. Een lage EPC-score kan bovendien de waarde van het pand verhogen.

De locatie van je pand

De locatie van je pand is cruciaal voor de waarde van het vastgoed en de aantrekkelijkheid voor potentiële huurders. Factoren zoals nabijheid van voorzieningen, scholen, openbaar vervoer, en werkgelegenheidscentra spelen een belangrijke rol.

Aanwezigheid van een lift

In een appartementsgebouw kan een lift een belangrijk verkoop- of verhuurargument zijn, vooral in gebouwen met veel verdiepingen. Een lift biedt een aanzienlijk gemak en maakt de woning toegankelijk voor een breder publiek, inclusief ouderen, mensen met een handicap, of mensen met kleine kinderen. Dit kan ervoor zorgen dat je sneller een huurder vindt.

Verhuur je een pand in een appartementsgebouw met lift? Dan vergroot je je doelgroep, maar moet je wel rekening houden iets hogere vaste kosten. Dit is omdat je mee bijdraagt aan de onderhouds- en eventuele reparatiekosten van de lift.

 Type image caption (optional)

Aanwezigheid van een terras

Een terras kan de aantrekkelijkheid van een huurwoning aanzienlijk verhogen, vooral in stedelijke gebieden waar buitenruimte schaars is. Dit kan leiden tot een grotere vraag en mogelijk hogere huurprijzen. Een terras vergroot effectief de leefruimte van de woning, wat vooral bij appartementen een groot pluspunt is.

Een goed ontworpen en onderhouden terras kan de esthetische waarde van de woning verhogen. Dit kan de eerste indruk van potentiële huurders verbeteren en de algehele uitstraling van het pand versterken.

Aanwezigheid van een garage

De aanwezigheid van een garage is voor veel huurders een pluspunt. Een garage is niet alleen een veilige parkeerplek om een voertuig te beschermen tegen mogelijke diefstal, vandalisme of weersinvloeden. Het zorgt ook voor extra opslagruimte, wat in stedelijke gebieden of kleinere woningen bijzonder waardevol kan zijn.

Verhuur je een pand met garage? Dan kan je een hogere huur kunnen vragen, aangezien eigendommen met een garage doorgaans meer gewild zijn. Bovendien kan een woning met garage zich onderscheiden in een concurrerende huurmarkt, waardoor de kans op langdurige leegstand vermindert. Dit alles maakt de garage een waardevolle toevoeging aan elke huurwoning.

Een goed geïnformeerde investeringsbeslissing maken

Bij het investeren in een verhuurwoning is het essentieel om deze factoren in overweging te nemen, omdat ze een aanzienlijke impact kunnen hebben op zowel de aantrekkelijkheid van de woning voor potentiële huurders als op de totale kosten en het rendement van de investering.

Het is aan te raden om een gedetailleerde kosten-batenanalyse uit te voeren, waarbij deze elementen worden meegenomen, om een goed geïnformeerde investeringsbeslissing te kunnen maken.

Investeren in een huurwoning: wat brengt het voor mij op?

Investeren in een huurwoning kan diverse voordelen en opbrengsten opleveren voor jou als investeerder. Hier zijn de belangrijkste opbrengsten en voordelen van het investeren in een woning voor de verhuur:

Huurinkomsten genereren

Dit is de meest directe opbrengst. Als de huurinkomsten hoger zijn dan de maandelijkse kosten, genereert de investering een positieve cashflow.

Een passief inkomen

Op lange termijn kan een goed beheerde huurwoning een bron van passieve inkomsten worden, vooral als de hypotheek wordt afbetaald en de huurinkomsten stijgen.

Waardevermeerdering van je vastgoed

Op lange termijn kan de marktwaarde van jouw vastgoed stijgen. Dit proces, bekend als waardevermeerdering of kapitaalgroei, kan leiden tot aanzienlijke winsten bij de verkoop van de woning.

Afschrijvingen

Als investeerder in een huurwoning kun je vaak profiteren van belastingvoordelen door afschrijvingen op de woning en verbeteringen te claimen.

Zelf de controle behouden

In tegenstelling tot sommige andere investeringen heb je meer controle over jouw vastgoedinvestering. Je kan beslissingen nemen over het beheer, de huurprijzen, de huurdersselectie en verbeteringen aan het pand.

Een vermogen opbouwen

Vastgoed kan deel uitmaken van je nalatenschap, waardoor u waarde kunt overdragen aan toekomstige generaties.

Duurzaamheid en meer rendement

Investeer je in een huurwoning? Dan heb je de kans om deze duurzamer en energie-efficiënter te maken. Dit draagt bij aan de doelstellingen voor klimaatverandering en is bovendien aantrekkelijk voor huurders.

Je kan waarde toevoegen aan een pand door een verouderde woning te moderniseren of indien nodig belangrijke elementen, zoals verwarmingsinstallaties, te vervangen. Na verloop van tijd brengt dit ook een waardevermeerdering van de woning met zich mee.

Algemene zaken waarvan je op de hoogte moet zijn

Er zijn diverse algemene zaken waarvan je als investeerder in een huurwoning zeker op de hoogte moet zijn:

Marktcondities

Begrijp de lokale vastgoedmarkt, inclusief de vraag naar huurwoningen, de gemiddelde huurprijzen en de trends in vastgoedwaardering in het gebied waarin je pand zich bevindt.

De juiste verzekeringen

Zorg voor een passende verzekering die zowel het vastgoed als je aansprakelijkheid als verhuurder dekt. Ben je niet zeker welke verzekeringen in orde moeten zijn? Dan geven onze vastgoedadviseurs je graag deskundig advies, zodat je met een gerust hart je pand verhuurt.

Let op voor leegstand

Lukt het je niet om je pand voor een lange periode te verhuren? Dan komt je pand leeg te staan en moet je rekening houden met een inkomstenverlies dat je cashflow kan beïnvloeden. Zorg voor een financiële buffer om perioden van leegstand op te vangen.

Problemen met huurders

Het maken van duidelijke afspraken met huurders van een huurwoning is cruciaal voor een soepele en professionele huurrelatie. Deze afspraken dienen idealiter schriftelijk te worden vastgelegd in een huurovereenkomst, waarin zowel de rechten als de plichten van zowel de verhuurder als de huurder uitvoerig worden beschreven.

Belangrijke aspecten die in deze overeenkomst opgenomen moeten worden, zijn onder meer de huurprijs, betalingstermijnen, duur van de huurovereenkomst, opzegvoorwaarden, en regels omtrent onderhoud en reparaties. Het is ook essentieel om duidelijke afspraken te maken over huisregels, zoals het beleid rond huisdieren, roken en geluidsoverlast. Bovendien moeten eventuele bijkomende kosten zoals nutsvoorzieningen, servicekosten, of parkeergelden helder worden gedefinieerd.

Door deze afspraken helder en transparant te maken, worden potentiële misverstanden en conflicten geminimaliseerd, wat bijdraagt aan een positieve en duurzame verhuurrelatie. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat alle gemaakte afspraken in overeenstemming zijn met de lokale huurwetgeving, om juridische problemen te voorkomen.

Vind het ideale pand om te verhuren bij Immo Point!

Wil jij graag investeren in vastgoed voor verhuur en ben je daarom op zoek naar een mooi en functioneel pand? Breng dan een bezoek aan een Immo Point kantoor bij jou in de buurt of bekijk onze website en ontdek de woningen die momenteel in ons aanbod staan. Bij Immo Point vind je ongetwijfeld het juiste pand om te verhuren. Wij beschikken over de juiste kennis en expertise en beantwoorden al je vragen.

Blijf op de hoogte

Om deze functie te gebruiken dient u ingelogd te zijn.

Login / maak een account aan