fbpixel

Kun je je huis verkopen/verhuren zonder energielabel? Ontdek onze tips!

Kun je je huis verkopen/verhuren zonder energielabel? Ontdek onze tips!

Kun je je huis verkopen/verhuren zonder energielabel? Ontdek onze tips!

We kennen allemaal het EPC attest, maar wat is het belang van het energielabel? Het energielabel van een woning is de afgelopen jaren een steeds belangrijker onderwerp geworden binnen de vastgoedmarkt. Potentiële kopers en huurders zijn steeds bewuster van de impact van energie-efficiëntie op zowel het milieu als hun eigen portemonnee. Maar wat als je een woning wilt verkopen of verhuren zonder een energielabel? Is dat überhaupt mogelijk? In deze blog gaan we dieper in op deze vraag, geven we je enkele waardevolle tips, en bieden we je de mogelijkheid om deskundig vastgoed advies in te winnen.

Is het mogelijk om je huis te verkopen/verhuren zonder energielabel?

In de meeste gevallen is het antwoord op deze vraag ‘nee’. Sinds 1 januari 2021 is het verplicht om, naast het EPC attest, bij verkoop of verhuur van een woning een geldig energielabel te overhandigen aan de nieuwe eigenaar of huurder. Het geeft informatie over de energieprestaties van een woning en varieert van energielabel A (zeer energiezuinig) tot (zeer energie-onzuinig). Dit label is gebaseerd op diverse factoren, zoals isolatie, verwarmingssysteem, ventilatie, enzovoort.

Waarom is het energielabel opgesteld?

Het energielabel is in het leven geroepen om vele voordelen te bieden, zowel voor degenen die een woning verkopen of verhuren als voor degenen die een woning kopen of huren. Dit label dient als een waardevol hulpmiddel dat een diepgaand inzicht biedt in de energie-efficiëntie van een woning, en dit heeft een aantal positieve effecten op verschillende vlakken:

Inzicht in energieverbruik

Een van de meest tastbare voordelen van het energielabel is dat het helderheid en begrip biedt over het energieverbruik van een woning. Dit gaat verder dan alleen de traditionele aankoopprijs; het stelt potentiële kopers en verhuurders in staat om rekening te houden met toekomstige energiekosten. Dit niveau van transparantie helpt bij het nemen van weloverwogen beslissingen, waarbij financiële planning en duurzaamheid in harmonie samengaan.

Energielabel en milieuvriendelijkheid

Naast financiële overwegingen wint het milieuvriendelijke karakter van woningen aan belang. Het energielabel draagt bij aan dit bewustzijn door aan te geven hoeveel impact een woning heeft op het milieu. Voor bewuste consumenten is de ecologische voetafdruk een cruciaal aspect geworden bij het nemen van vastgoedbeslissingen. Een hoger label benadrukt niet alleen de energie-efficiëntie, maar ook de bijdrage aan een groenere leefomgeving.

Waardestijging op lange termijn

De waarde van een woning wordt niet alleen bepaald door de vier muren, maar ook door de efficiëntie en duurzaamheid ervan. Woningen met hogere energielabels hebben de potentie om in waarde te stijgen, aangezien ze aantrekkelijker zijn voor kopers en huurders op lange termijn. Het vooruitzicht van lagere energiekosten en verminderde impact op het milieu maakt deze woningen aantrekkelijker en waardevoller in de ogen van potentiële investeerders.

Subsidies en leningen

Voor eigenaars van energiezuinige woningen kunnen er extra financiële voordelen zijn. Sommige overheden bieden subsidies of voordelige leningen aan voor eigenaren die investeren in energiebesparende maatregelen. Het energielabel dient als een bewijs van de efficiëntie van de woning, waardoor eigenaren gemakkelijker kunnen aantonen dat ze in aanmerking komen voor deze maatregelen.

Hoe zorg je voor een hoger energielabel?

Wil je de energie-efficiëntie van je woning verbeteren en daarmee ook je energielabel een boost geven? Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om de energieprestaties van je huis te optimaliseren. Het verbeteren van je energielabel vereist vaak enkele investeringen en aanpassingen, maar de voordelen op de lange termijn zijn aanzienlijk. Hier zijn enkele effectieve strategieën om te zorgen voor een hoger en nieuw energielabel:

Isolatie: Een goed geïsoleerd huis behoudt beter de warmte en vermindert energieverlies. Overweeg dus de isolatie van het dak, de muren en de vloeren voor een duidelijke verbetering van de energie-efficiëntie.

Efficiënt glaswerk: Vervang enkel glas door hoogrendementsglas, zoals HR++ of triple glas. Deze ramen bieden betere isolatie en verminderen warmteverlies.

Slim verwarmingssysteem: Kies voor een energiezuinige verwarmingsinstallatie, zoals een condensatieketel of een warmtepomp. Dit verlaagt niet alleen je energieverbruik, maar verbetert ook je energielabel.

Ventilatie met warmteterugwinning: Een goed ventilatiesysteem met warmteterugwinning zorgt voor frisse lucht zonder kostbare warmte te verspillen.

LED-verlichting: Vervang traditionele gloeilampen door LED-verlichting voor een aanzienlijke vermindering van je energiegebruik.

Dit zijn slechts enkele van de vele mogelijke stappen voor je nieuwe energielabel. Voordat je aanpassingen doet, is het slim om professioneel energieadvies te krijgen van een erkend energieadviseur. Zo kun je gericht investeren in maatregelen. Met een paar doordachte veranderingen kun je niet alleen je energiekosten verlagen, maar ook een positieve impact hebben op het milieu en de waarde van je huis vergroten. Wie weet behaal jij binnenkort wel energielabel a!

Een energiesimulatie met Immo Point

Bij Immo Point is het perfect mogelijk om een energiesimulatie te laten maken van je huidige woning via Setle. Hier worden alle gegevens van je woning verzameld zodat er een kostenplaatje gemaakt wordt. Zo weet je meteen hoe energiezuinig je woning is en kan je meteen aan de slag met praktische tips & tricks om je energielabel te verlagen!

Benieuwd hoe je het maximale uit je vastgoeddeal kunt halen? Onze ervaren vastgoedexperts staan klaar om je te adviseren! Neem vandaag nog contact met ons op voor persoonlijk advies dat aansluit bij jouw specifieke situatie. Of je nu wilt verkopen, verhuren of gewoon meer wilt weten over energie-efficiënt vastgoed, wij helpen je graag op weg naar een succesvolle transactie. Klik hier om contact op te nemen en vraag advies in verband met je vastgoedplannen!

Blijf op de hoogte

We kennen allemaal het EPC attest, maar wat is het belang van het energielabel? Het energielabel van een woning is de afgelopen jaren een steeds belangrijker onderwerp geworden binnen de vastgoedmarkt.

Om deze functie te gebruiken dient u ingelogd te zijn.

Login / maak een account aan