fbpixel

Moet ik mijn woning renoveren voor verkoop of net niet?

22-02-2024
Moet ik mijn woning renoveren voor verkoop of net niet?

Moet ik mijn woning renoveren voor verkoop of net niet?

Is het de moeite om je woning te renoveren voor verkoop? Of steek je hier het best niet te veel tijd en geld in? Er zijn verschillende afwegingen die je moet maken die we in deze blog uit de doeken doen. De vastgoedadviseurs van Immo Point staan je graag bij.

Je woning opfrissen voor verkoop: overbodige moeite of niet?

Een huis renoveren voor verkoop, is dat geen overbodige moeite? Ja en nee. Je woning renoveren neemt tijd en geld is beslag, maar het is wel de ideale manier om je pand in waarde te laten stijgen. Je moet zelf de beslissing maken of je hiermee doorgaat.

Eventuele interessante renovaties om uit te voeren

Niet elke renovatie is even interessant om uit te voeren. Bekijk zorgvuldig welke renovaties je een voordeel opbrengen. Hoe beter de staat van je woning, hoe hoger de verkoopprijs. Eventuele interessante renovaties om uit te voeren zijn:

Kleine onderhoudswerken

Een woning die in slechte staat is, kan potentiële kopers afschrikken of leiden tot lagere biedingen. Dit betekent echter niet dat je grote renovaties moet uitvoeren. Soms kunnen kleine onderhoudswerken, zoals het schilderen van muren of het repareren van kleine gebreken, al een groot verschil maken en de waarde van het pand verhogen.

De keuken en/of badkamer renoveren

De keuken en badkamer zijn één van de belangrijkste kamers in je huis. Potentiële kopers die op zoek zijn naar een nieuwe woonst, zijn hier dan ook erg kritisch over. Is je keuken of badkamer verouderd? Dan doe je er goed aan om deze een opfrisbeurt te geven.

Het creëren van meer bewoonbare oppervlakte

Heb je een ruime zolder die je eigenlijk niet gebruikt? Dan kan je daar bijvoorbeeld een extra kamer maken. Denk aan een bureauruimte, speelkamer voor de kinderen of misschien zelfs een fitnesskamer. De mogelijkheden zijn eindeloos en zullen ongetwijfeld in de smaak vallen bij potentiële kopers.

Je woning verduurzamen

Het EPC toont aan hoe energiezuinig een gebouw is. Een duurzame woning die aan de energienormen voldoet, zal populairder zijn dan een pand met een hoog EPC.

Een hoog EPC haalt de verkoopprijs van de woning naar beneden! Vergeet ook niet dat de kosten van het verduurzamen van een woning nogal kunnen oplopen en bekijk goed of het uitvoeren van deze aanpassingen binnen je budget past.

Wat haalt de verkoopprijs naar beneden en wat beïnvloedt deze niet?

Als je je woning gaat verkopen, zorg je er natuurlijk voor dat deze in goede staat is. Een aantal factoren kunnen de verkoopprijs negatief beïnvloeden:

  • Hoog EPC
  • Dakproblemen
  • Vochtproblemen
  • Stabiliteitsproblemen
  • Gebarsten muren of tegels

Het is belangrijk dat je binnen je beschikbare budget de mogelijkheden bekijkt en dat je afweegt wat de eventuele meerwaarde is van het oplossen van bovenstaande problemen. Immo Point staat je hierin graag bij, dus aarzel niet om een beroep te doen op de expertise van onze vastgoedadviseurs.

Niet alle renovaties zijn een meerwaarde. Brengt het renoveren geen meerwaarde op? Dan kan je ervoor kiezen om de vraagprijs te laten zakken en het pand als renovatiepand te verkopen.

Ben je je woning aan het renoveren alvorens je gaat verkopen? Houd dan in het achterhoofd dat er enkele renovaties zijn die de verkoopprijs niet gaan beïnvloeden:

Chique, luxueuze elementen: Te veel is nooit goed. Een extra groot bad met massage-opties of een chique marmeren werkblad in de keuken oogt mooi, maar niet iedereen is bereid om hiervoor te betalen. Probeer kostelijke, luxueuze afwerkingen tot een minimum te houden en houd het simpel, netjes en verzorgd om je woning voor een zo breed mogelijke doelgroep aantrekkelijk te maken.

Een speciale tuin: Voor veel mensen is een woning met tuin een must. Echter haken ze sneller af als het om een speciaal aangelegde tuin gaat die veel onderhoud vraagt. Kies voor een eenvoudig aangelegde tuin en overdrijf niet met de inrichting.

Als verkoper heb je dus twee opties. Ofwel renoveer je het pand voor de verkoop om meerwaarde te creëren, of je laat de verkoopprijs dalen en maakt er een renovatiepand van voor de koper.

Krijg je graag advies hierover? Laat je dan bijstaan door een ervaren vastgoedadviseur van Immo Point.

Is het verplicht om te renoveren voor verkoop?

Nee, het is niet verplicht om een woning te renoveren voor de verkoop. De beslissing om te renoveren hangt volledig af van jouw persoonlijke situatie, de staat van de woning en de marktomstandigheden. Er zijn echter enkele belangrijke punten om in overweging te nemen:

Wettelijke vereisten

Hoewel renovatie niet verplicht is, zijn er bepaalde wettelijke vereisten waaraan een woning moet voldoen, zoals veiligheidsnormen en bouwvoorschriften. Zorg ervoor dat je woning voldoet aan deze basisvereisten.

Tijdsbestek en gemak

Als je snel wilt verkopen, kan het uitvoeren van grote renovaties tijdrovend zijn. In sommige gevallen kan het verkopen van de woning in zijn originele staat een snellere en gemakkelijkere optie zijn.

Persoonlijke voorkeur

Sommige verkopers kiezen ervoor om geen renovaties uit te voeren omdat ze de woning willen verkopen in de huidige staat, wat aantrekkelijk kan zijn voor kopers die zelf renovaties willen uitvoeren naar eigen smaak.

Heb je een bestaande woning aangekocht na 2023? Dan wijzen de vastgoedadviseurs van Immo Point je er als koper graag op dat je renovatieplicht hebt. Binnen de vijf jaar moet het pand een energielabel D halen. Meer informatie over dit onderwerp vind je in deze blog.

Vraag eventueel advies aan professionals

Ben je niet zeker of het interessant is om je woning te renoveren? Dan kan het nuttig zijn om een makelaar of vastgoedprofessional te raadplegen. Zij beschikken over voldoende ervaring in de vastgoedwereld en kunnen advies geven over welke renovaties het beste rendement opleveren voor jouw woning.

Schakel Immo Point in om je woning te verkopen

We kunnen concluderen dat het op veel vlakken interessant kan zijn om voor de verkoop toch enkele opfrissingswerken uit te voeren om zo de waarde van je pand te doen stijgen.

Wil je Immo Point graag aanstellen om je woning snel te verkopen aan de juiste kandidaat? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder en zoeken voor jou naar de geschikte kandidaat-koper!

Blijf op de hoogte

Om deze functie te gebruiken dient u ingelogd te zijn.

Login / maak een account aan