fbpixel

Wat is een renovatiepand? Voordelen, overwegingen en risico's

28-12-2023
Wat is een renovatiepand? Voordelen, overwegingen en risico's

Een renovatiepand is een gebouw dat herstel of verbeteringen nodig heeft. Dit kan variëren van kleine werken tot en totaalrenovatie waarbij er esthetische, structurele en energetische werken nodig zijn. Dergelijke panden trekken vaak kopers aan die op zoek zijn naar een project of een kans om een woning naar eigen smaak te renoveren.

We merken hier een groeiende interesse bij investeerders en aannemers. Zij kopen deze panden op om ze nadien instapklaar en energiezuinig op de markt te zetten. De vraag naar instapklare en energiezuinige woningen is nog steeds groter dan het aanbod. Sinds 01/01/2023 geldt er renovatieplicht voor woningen met een EPC E of F. Klik hier voor meer informatie.

Voordelen van een renovatiepand

 • Persoonlijke aanpassing: Renovatiewoningen bieden de unieke kans om een pand volledig naar eigen smaak te transformeren. Dit stelt kopers in staat om zowel de esthetiek als de indeling aan te passen, waardoor een echt persoonlijke touch ontstaat.
 • Aanpassing aan moderne normen: Renovatie geeft de mogelijkheid om verouderde structuren en technieken bij te werken naar moderne normen, waardoor de functionaliteit, veiligheid en energie-efficiëntie worden verbeterd. Op lange termijn betekent dit een verlaging van de vaste maandelijkse energiekosten.
 • Potentieel voor waardestijging: Investeren in een renovatiepand kan leiden tot aanzienlijke waardevermeerdering. Renovaties die de functionaliteit, uitstraling, of duurzaamheid verbeteren, dragen bij aan een hogere marktwaarde van het pand.
 • Kostenbesparing: Renovatiepanden worden vaak tegen lagere prijzen aangeboden dan vergelijkbare gerenoveerde huizen. Dit biedt een financieel toegankelijke manier om toegang te krijgen tot begeerde locaties of woningtypes die normaal buiten het budget zouden vallen. De aankoopkosten van dit soort panden liggen lager en kunnen een grote besparing betekenen als je voldoet aan de voorwaarden. Deze besparing kan zich situeren in de te betalen BTW (meer info) of in de te betalen registratierechten (meer info).

Overwegingen bij de aankoop van een renovatiepand

 • Kosten van de renovatie: De kosten van een renovatie variëren sterk, afhankelijk van de omvang en het type werk. In je budget moet je rekening houden met zowel direct zichtbare als potentiële verborgen kosten, inclusief materiaal, arbeid, specialistisch werk en een reserve voor onverwachte uitgaven.
 • Tijd en inspanning: Grote of complexe renovatieprojecten vereisen een aanzienlijke tijdsinvestering. Dit omvat niet alleen de bouwwerkzaamheden, maar ook de planning, het inhuren van professionals en het toezicht op de voortgang. Het is cruciaal om realistisch te zijn over de benodigde tijd en bereid te zijn tot de nodige inspanningen. Bij ingrijpende renovaties is het meestal niet mogelijk om in de te renoveren woning te blijven wonen of te gaan wonen. Hou er dan zeker rekening mee dat je hiervoor extra woonbudget voorziet.
 • Vergunningen en regelgeving: Het naleven van lokale bouwvergunningen en regelgeving is een essentieel onderdeel van het renovatieproces. Afhankelijk van de locatie en aard van de werkzaamheden, kunnen er specifieke eisen zijn waaraan voldaan moet worden, variërend van simpele meldingen tot uitgebreide vergunningsaanvragen.
 • Energie-efficiëntie en duurzaamheid: Overweeg energie-efficiënte en duurzame renovaties. Dit kan niet alleen kostenbesparend zijn op de lange termijn, maar ook de aantrekkelijkheid van het pand vergroten.
 • Professionele hulp: Indien je zelf geen kennis hebt van renoveren, kan het aangewezen zijn om voor je aankoop en professional te contacteren die samen met jou inspectie van het pand te doen. Dit kan voorkomen dat je onverwachte structurele problemen of verborgen gebreken tegenkomt. Betrek professionals zoals aannemers, architecten en juridische adviseurs om je te begeleiden bij het proces van de renovatie.

Risico's en valkuilen

 • Onvoorziene kosten: Bij renovatieprojecten zijn onvoorziene kosten een veelvoorkomend risico. Deze kosten kunnen voortkomen uit onverwachte structurele problemen of veranderingen in het projectplan. Om deze risico's aan te pakken, is het belangrijk om een buffer in het budget op te nemen voor dergelijke onvoorziene uitgaven.
 • Goed vakmanschap: De kwaliteit van het werk is cruciaal bij renovaties. Besparen op vakmanschap kan leiden tot kwaliteitsproblemen, die op lange termijn meer kosten met zich mee kunnen brengen. Het is dus essentieel om ervaren en betrouwbare professionals in te huren voor een duurzaam en kwalitatief resultaat.

Realiseer je droomhuis met een renovatieproject

Bij het renoveren van een pand liggen persoonlijke vormgeving, waardestijging en kostenbesparing binnen handbereik. Echter, een succesvol project vergt aandacht voor kosten, tijd, vakmanschap en regelgeving. Met de juiste planning en deskundige hulp kan een renovatieproject leiden tot het realiseren van jouw droomhuis.

Immo Point staat voor je klaar!

Ben je geïnteresseerd in een renovatiepand of heb je meer informatie nodig om de juiste keuze te maken? Immo Point staat klaar om je te helpen. Met onze expertise en ervaring in de vastgoedmarkt kunnen we je begeleiden bij het vinden van het perfecte renovatieproject dat aansluit bij jouw wensen en budget.

Neem contact op voor meer informatie over renovatiepanden!

Neem contact met ons op voor persoonlijk advies en antwoorden op al je vragen over het renoveren van vastgoed. We zijn er om je te ondersteunen bij elke stap in het proces.

Blijf op de hoogte

Om deze functie te gebruiken dient u ingelogd te zijn.

Login / maak een account aan